Witaj na stronie Poradni Dietetycznej 4LINE

Pyszny pieczony kalafior

Kalafiora znamy wszyscy, ale większość z nas z zupy 🍜lub z wody z masłem i bułeczką. Niestety ta klasyczna forma podania tego warzywa, nie jest najlepsza- szczególnie dla osób z nadwagą czy zaburzeniami metabolicznymi. Dlategomam dziś dla Was inną propozycje na przygotowanie kalafiora😃 A zaznaczam, że naprawdę warto bo nie dość, że pyszny to jeszcze jest skarbnicą wielu witamin (m.in. witaminy A, witamin z grupy B, witamin C, E oraz K), a także składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, potas, sód czy mangan. Ponadto kalafior jest niskokaloryczny, a jego indeks glikemiczny (IG) wynosi zaledwie 15, w związku z czym może być spożywany przez insulinoopornych i diabetyków 🙂

 

PIECZONY KALAFIOR
1 kalafior
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka papryki wędzonej
Sól do smaku
4 łyżki oliwy
Maliny lub truskawki 4 garstki
Natka dowolna ilość

Kalafiora umyć i rozdrobnić na różyczki lub pokroić. Natrzeć marynatą z oliwy i przypraw. Kalafiora ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w nagrzanym do 185C piekarniku około 25 min. W połowie pieczenia przekręcić różyczki na drugą stronę. Podawać z malinami lub truskawkami i natką. My użyliśmy jako dodatku do obiadu

dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Skontaktuj się z nami

Umów wizytę już teraz

Zadzwoń 502 501 596