Witaj na stronie Poradni Dietetycznej 4LINE

#Bez cukru- czyli moja pierwsza książka

Cukier … rodzi różne, często skrajne emocje. Pewnie nie raz traktowałaś go jak wroga, by po chwili uspokoić się w jego ramionach. Może zdarzało Ci się krzyknąć na dziecko” Zostaw te słodycze, to niezdrowe”, a wieczorem zasiąść do filmu wraz z opakowaniem ciastek, które kilka godzin wcześniej ocaliłaś przed maluchem? Czy to hipokryzja? Trochę tak.  Ja bez bicia przyznaję, że pomimo 11 lat pracy jako dietetyk, że zdarzało mi się być hipokrytką wobec cukru.

Przyglądając się fizjologii człowieka to tak hipokryzja zdaje się być wytłumaczalna z poziomu biologicznego. Przecież smak słodki znasz od początku swojego istnienia. Poznałaś go już w łonie matki i atawistycznie kojarzysz go z bezpieczeństwem, co jest ok. Potem niestety doszły pewne skrypty zachowań, które wgrawerowuje w dzieciństwie otoczenie np. „będziesz grzeczna dostaniesz cukierka,” zjesz obiad dostaniesz deser”, „jesteś smutna? Chodź na lody!” itp. I to już większy problem bo nadaje jedzeniu cukru ładunek emocjonalny. Dużą rolę ogrywają też koncenry spożywcze sukcesywnie podwyższające ilość cukru w produktach, a także media i przekaz społeczny, który narasta wokół jedzenia słodyczy. To już grubszy kaliber.

Jednak uwierz mi- świadomość żywieniowa, podstawowa wiedza z zakresu dietetyki, psychologii oraz poszukiwanie zdrowych alternatyw pozwala na wypracowanie zdrowej relacji z cukrem. I tego chcę Cię tu nauczyć.

Celem publikacji, którą oddaję w Twoje ręce jest przybliżenie cukru, tego jaką rolę pełni w organizmie człowieka. Podpowiem Ci jak nauczyć się nim zarządzać, obalę kilka najbardziej popularnych mitów i dam Ci mnóstwo pomysłów na pyszne, zdrowe posiłki bez cukru.

 

Wchodzisz w to? Zapraszam  🙂

 

Skontaktuj się z nami

Umów wizytę już teraz

Zadzwoń 502 501 596