Witaj na stronie Poradni Dietetycznej 4LINE

Helicobacter pylori….w ujęciu dietetycznym

Helicobacter pylori, jest gram-ujemną patogenną bakterią w kształcie spirali, która kolonizuje żołądek. Zakażenie bakterią Helicobacter pylori może dotyczyć nawet 70-80% polskiej populacji. W większości przypadków zakażenie nie daje żadnych objawów, ale u około 20-30% osób przerost tej bakterii powoduje problemy gastryczne.
 
Jakie dokładnie?
🔸Bóle brzucha i ciężkość po posiłkach
🔸Zgaga,
🔸Zaparcia,
🔸Wzdęcia,
🔸Gazy,
🔸Mdłości
 
Może też być przyczyną szeregu zmian chorobowych takich jak:
🔸Zapalenie żołądka
🔸Wrzody żołądka lub dwunastnicy
🔸Rak żołądka
🔸Niedokrwistość z niedoboru żelaza
🔸Idiopatyczna plamica małopłytkowa (łatwe powstawanie siniaków)
🔸niedobór B 12
Dane dotyczące wpływu sposobu żywienia i wybranych elementów stylu życia na zakażenie H.pylori nie są jednoznaczne. Niektóre dane wskazują, że produkty solone, konserwowe, wędzone, mięsne zwiększają ryzyko infekcji, podczas gdy w innych nie udowodniono związku między spożywaniem żywności konserwowej, a zakażeniem. W kilku badaniach potwierdzono też, że palenie papierosów zwiększa ryzyko infekcji H. pylori, zaś alkohol nie ma wpływu. Z kolei wysokie spożycie warzyw i owoców jest określane jako czynnik chroniący przed zakażeniem. Przestrzeganie zasad higieny również może zmniejszyć ryzyko zakażenia. Dotyczy to nie tylko higieny osobistej, ale także higieny związanej z konsumpcją, np. dokładne mycie surowych warzyw i owoców przed spożyciem.
 
Jeżeli podejrzewasz, że zakażenie H.pylori może Ciebie dotyczyć, wykonaj badania takie jak:
🔸test oddechowy ze znakownym mocznikiem
🔸gastroskopia z wycinkiem
🔸 Natomiast przeciwciała przeciwko H. pylori nie są wiarygodne gdyż u osób z aktywnymi zakażeniami lub nawet po ich wyeliminowaniu przeciwciała moga być obecne we krwi.
LECZENIE
Standardowe leczenie obejmuje antybiotykoterapię wraz z lekami IPP czyli blokującymi wytwarzanie kwasu solnego.
Niestety coraz częstsza oporność bakterii na antybiotyki powoduje, że coraz trudniej jest pozbyć się tej bakterii. Często powtarza się leczenie, co jest przyczyną pogorszenia stanu mikrobioty jelit, samopoczucia i stanu zdrowia, dlatego warto wesprzeć się dietą i suplementacją.
 
 
DIETA
 
Polifenole, izotiocyjaniany, olejki eteryczne czy laktoferyna mogą działać bakteriostatycznie i bakteriobójczo na H.pylori. Niektóre z nich mogą np. hamować aktywności ureazy – enzymu, dzięki któremu bakteria jest w stanie przetrwać w bardzo kwaśnym środowisku żołądka, inne utrudniają przyczepność tej bakterii do śluzówki żołądka. Ponadto niektóre produkty mogą działać np. poprzez swoją wysoką osmolarność.
 
Gdzie je znajdziemy?
 
POLIFENOLE: Owoce jagodowe: truskawki, maliny, jagody, jeżyny, borówka amerykańska, żurawina zawierają. Poza tym warto włączyć regularne picie soku żurawinowego, które może hamować zakażenie H. pylori ( 250 ml soku dziennie przez minimum 35 dni).
Warzywa kapustne m.in. kapusta, kalafior, brokuł, kalarepa, brukselka czy rzepa zawierają izotiocyjaniany, które działają bakteriobójczo w kierunku H. pylori. Są też badania pokazujące, że jedzenie 70 g kiełków brokuła dziennie przez osoby z potwierdzonym zakażeniem H. pylori znacząco osłabiało kolonizację tej bakterii i, co ważne, badani nie uskarżali się na żadne dolegliwości po spożywaniu kiełków.
 
LAKTOFERYNA Mleko i wybrane przetwory mleczne – mleko zawiera laktoferynę, białko o właściwościach antybakteryjnych. . jogurty, kefiry zawierające probiotyki.
 
 
KATECHINY– Zielona herbata bogata w katechiny hamuje rozwój H.pylori w błonie śluzowej żołądka. Niektóre badania obserwacyjne wskazują na rzadsze występowanie zakażenia H.pylori wśród osób pijących zieloną/czarną herbatę co najmniej jeden dzień w tygodniu w porównaniu do pijących te napoje rzadziej.
 
OLEJKI ETERYCZNE Zioła i przyprawy – cynamon, imbir, kardamon, kolendra, rozmaryn, majeranek, oregano, cząber, szałwia, mięta, bazylia, lebiodka, anyż czy kminek zawierają olejki eteryczne o działaniu silnie hamującym wzrost H. pylori.
 
Probiotyki a Helicobacter pylori
 
Wiele badań potwierdza , że suplementacja probiotykami, szczególnie Sacharomyces boulardii i Lactobacillus GG, może pozytywnie wspomóc antybiotykoterapię poprzez zwiększenie skuteczności eradykacji i zmniejszenie częstości występowania działań niepożądanych ze strony przewodu pokarmowego.
 
Podsumowując, w leczeniu Helicobacter pylori należy przestrzegać ogólnych zasad zdrowego żywienia. Natomiast w sytuacji zaostrzenia objawów dyspeptycznych warto włączyć dietę lekkostrawną, ograniczyć spożycie produktównasilających dolegliwości (w przypadku każdej osoby mogą być to inne produkty), wzbogacić dietę w produkty o działaniu bakteriobójczym w kierunku H. pyroli oraz pomysleć nad suplementacją.
 
Powodzenia 🙂
dietetyk kliniczny
Agnieszka Ślusarska-Staniszewska
 

Skontaktuj się z nami

Umów wizytę już teraz

Zadzwoń 502 501 596