Witaj na stronie Poradni Dietetycznej 4LINE

Pyszny pieczony kalafior

Kalafiora znamy wszyscy, ale wi臋kszo艣膰 z nas z zupy 🍜lub z wody z mas艂em i bu艂eczk膮. Niestety ta klasyczna forma podania tego warzywa, nie jest najlepsza- szczeg贸lnie dla os贸b z nadwag膮 czy zaburzeniami metabolicznymi. Dlategomam dzi艣 dla Was inn膮 propozycje na przygotowanie kalafiora😃 A zaznaczam, 偶e naprawd臋 warto bo nie do艣膰, 偶e pyszny to jeszcze jest skarbnic膮 wielu witamin (m.in. witaminy A, witamin z grupy B, witamin C, E oraz K), a tak偶e sk艂adnik贸w mineralnych takich jak 偶elazo, magnez, potas, s贸d czy mangan. Ponadto kalafior jest niskokaloryczny, a jego indeks glikemiczny (IG) wynosi zaledwie 15, w zwi膮zku z czym mo偶e by膰 spo偶ywany przez insulinoopornych i diabetyk贸w 🙂

 

PIECZONY KALAFIOR
1 kalafior
1 艂y偶eczka chili
1 艂y偶eczka kuminu
1 艂y偶eczka czosnku
1 艂y偶eczka papryki w臋dzonej
S贸l do smaku
4 艂y偶ki oliwy
Maliny lub truskawki 4 garstki
Natka dowolna ilo艣膰

Kalafiora umy膰 i rozdrobni膰 na r贸偶yczki lub pokroi膰. Natrze膰 marynat膮 z oliwy i przypraw. Kalafiora u艂o偶y膰 na papierze do pieczenia. Piec w nagrzanym do 185C piekarniku oko艂o 25 min. W po艂owie pieczenia przekr臋ci膰 r贸偶yczki na drug膮 stron臋. Podawa膰 z malinami lub truskawkami i natk膮. My u偶yli艣my jako dodatku do obiadu

dietetyk Agnieszka 艢lusarska-Staniszewska

Skontaktuj si臋 z nami

Um贸w wizyt臋 ju偶 teraz

Zadzwo艅 502 501 596