Witaj na stronie Poradni Dietetycznej 4LINE

Tarta z budyniem i truskawkami

TARTA Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI 🍓🍓🍓

(w dw贸ch wersjach 😉)
📛bez glutenu, bez jak i mleka 😉 lub
👍🏼 klasyczna czyli r贸wnie偶 bez jaj ale z mlekiem i glutenem.

Na sp贸d:

🔸150 g daktyli

🔸30 g zmielonych p艂atk贸w owsianych (bez glutenu lub klasycznych)

🔸30 g siemienia lnianego lub chia

🔸50 g migda艂贸w lub mas艂a migda艂owego

🔸50 g mas艂a orzechowego

🔸30 ml wrz膮tku

🔸szczypta cynamonu

🔸szczypta soli

🔸1/3 艂y偶eczki oleju kokosowego

masa budyniowa

🔸2 budynie bez cukru

🔸50 g ksylitolu/erytrolu

🔸500 ml mleka ro艣linnego np kokosowego/orkiszowego lub krowiego

🔸owoce na wierzch u nas truskawki

Wykonanie

Daktyle zalewamy ciep艂膮 wod膮, odstawiamy na minimum 20 minut. Siemie lniane lub chia zalewamy odrobin膮 wrz膮tku, mieszamy 艂y偶eczk膮, r贸wnie偶 odstawiamy.

Migda艂y i orzechy mielimy w blenderze, to samo robimy z p艂atkami je艣li u偶ywamy owsianych lub orkiszowych/偶ytnich. Mo偶na zamiast
orzech贸w lub migda艂贸w u偶y膰 mas艂a migda艂owego.

Po 20 minutach odlewamy wod臋 z daktyli (powinny by膰 ca艂kowicie mi臋kkie), do
namoczonych owoc贸w przelewamy kleik z siemienia lnianego, dodajemy szczypt臋 soli oraz cynamon – mielimy razem do otrzymania kleistej masy, do kt贸rej nast臋pnie wsypujemy zmielone p艂atki i nasiona, ca艂o艣膰
zagniatamy otrzymuj膮c lepkie “ciasto”.

Ma艂膮 foremk臋 na tart臋 (艣rednica 21-24 cm) wyk艂adamy papierem do
pieczenia.Do 艣rodka wk艂adamy przygotowan膮 mas臋 i wk艂adamy do lod贸wki na kilka godzin.

Przygotowujemy z odpowiednim mlekiem budy艅. Przestudzony budy艅 umieszczamy na spodzie. Na kremie uk艂adamy pokrojone w 膰wiartki
owoce i odstawiamy do lod贸wki. Gotowe

dietetyk Agnieszka 艢lusarska-Staniszewska

Skontaktuj si臋 z nami

Um贸w wizyt臋 ju偶 teraz

Zadzwo艅 502 501 596