To jedna z moich ulubionych sałatek. Zakochałam się w awokado, więc co jakiś czas będę Wam podrzucać pomysły na przygotowanie posiłków z udziałem tego niezmiernie bogatego odżywczo owocu 🙂
Awokado to dobre źródło witamin: z grupy B , kwasu foliowego, witaminy C, E i K , beta karotenu oraz składników mineralnych: magnezu, potasu, cynku, miedzi i manganu. Ponadto zawiera błonnik pokarmowy, fitosterole i antyoksydanty. Awokado jest owocem bardzo tłustym (ok. 15 % masy miąższu to tłuszcz), a co za tym idzie – kalorycznym (160 kcal na 100 gram). Tłuszcze zawarte w awokado to tłuszcze nienasycone (jedno – głównie kwas oleinowy i wielonienasycone – z bardzo dobrą proporcję kwasów omega 6 do omega 3).
Inkowie uznawali awokado za afrodyzjak. Owoc awokado, czyli jego część jadalna (tzw. gruszka awokado), jest, z punktu widzenia botaniki, jagodą, a niejadalne części awokado (liście, pestki etc.) są silnie trujące.
Sałatka z awokado i humusem [ 1 porcja]
Wartość odżywcza 460 kcal, Białko 16g, Tłuszcz 36g, Węglowodany 17g. Błonnik 7g |
- mix sałat z rukolą 2-3 garści
- awokado 1/4 sztuki
- marchew 1/2 średniej sztuki
- humus 2 łyżki
- ser kozi rolada dojrzewająca- 3 plastry
- pestki dyni 2 łyżki
- oliwa z oliwek 1 łyżeczka
- sok z cytryny kilka kropel
- czosnek do smaku
Sałatę ułóż na talerzu, awokado pokrój w paski, marchew obierz i ostrugaj obieraczką na cienkie wstążki. Na sałacie ułóż roladkę kozią, humus, posyp podprażonymi na patelni pestkami oraz polej sosem sporządzonym z oliwy i soku z cytryny i czosnku. Smacznego
Comments are closed here.