Witaj na stronie Poradni Dietetycznej 4LINE

TACO Z CIECIERZYCY Z GUACAMOLE

Jak spędzacie weekend? My mieliśmy gościć znajomych wegan, jednak choróbska pokrzyżowały nam plany 😞. Mimo to przepyszny wegański obiad czekał, więc się dzielę 😃 😋
Wyczarowałam Taco z ciecierzycy z guacamole. Placki smaruje się pastami i nadziewa „ czym chata bogata”.
Moja wersja będzie świetną propozycją dla wszystkich na diecie bezglutenu, jaj, mleka, drożdży i cukru 👌😜

TACO Z CIECIERZYCY Z GUACAMOLE 4 porcje🌮🌮

Na taco( trochę miękkie, wiec przypominające małą tortillę 😉)
– mąka z ciecierzycy 2 szklanki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżeczki kuminu
– 1 łyżeczka soli himalajskiej
– 1,5 czerwonej cebuli
– woda

Farsz
– 2 duże awokado
– 1 cebula
– 2 duże pomidory
– pęczek kolendry
– pół cytryny
– 1,5 puszki fasoli czerwonej
– 8 łyżek kukurydzy
– 150 g cieciorki
– papryka czerwona
– czosnek 2 ząbki
– papryczki jalapeno

Taco-przygotowanie

Mąkę i przyprawy wymieszaj w misce. Powili dolewaj wodę cały czas mieszając trzepaczką. Jak masa będzie jednolita, dodaj zmiksowaną cebule i wymieszaj. Smaż na rozgrzanej małej patelni. Jak placek będzie miał lekko zarumienione rogi przekręć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę

Farsz 1: guacamole
1 awokado pokrój w kosteczkę, dodaj 1 pokrojonego pomidora , pół cebulki, klika kropel soku z cytryny i garść kolendry. Składniki wymieszaj

Farsz 2. Pasta z fasoli
1 puszkę fasoli zmiksuj z cebulką, 1 łyżką oliwy i czosnkiem. Dopraw np chilli

Farsz 3. Awokado
Awokado zmiksuj, dopraw

Farsz 4. Mix warzywny
Poukładaj w miseczkach np cieciorkę, fasole, pomidory, paprykę, kukurydze, kolendrę, papryczki jalapeno

Smacznego

dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Skontaktuj się z nami

Umów wizytę już teraz

Zadzwoń 502 501 596