Witaj na stronie Poradni Dietetycznej 4LINE

Sałatka z awokado i humusem

 

To jedna z moich ulubionych sałatek.  Zakochałam się w awokado, więc co jakiś czas będę Wam podrzucać pomysły na przygotowanie posiłków z udziałem tego niezmiernie bogatego odżywczo owocu 🙂

Awokado to dobre źródło witamin: z grupy B , kwasu foliowego, witaminy  C,  E i K , beta karotenu oraz składników mineralnych: magnezu, potasu, cynku, miedzi i manganu. Ponadto zawiera błonnik pokarmowy, fitosterole i antyoksydanty. Awokado jest owocem bardzo tłustym (ok. 15 % masy miąższu to tłuszcz), a co za tym idzie – kalorycznym (160 kcal na 100 gram).  Tłuszcze zawarte w awokado to tłuszcze nienasycone (jedno – głównie kwas oleinowy i wielonienasycone – z bardzo dobrą proporcję kwasów omega 6 do omega 3).

Inkowie uznawali awokado za afrodyzjak. Owoc awokado, czyli jego część jadalna (tzw. gruszka awokado), jest, z punktu widzenia botaniki, jagodą, a niejadalne części awokado (liście, pestki etc.) są silnie trujące.

 

Sałatka z awokado i humusem

Sałatka z awokado i humusem [ 1 porcja]

Wartość odżywcza 460 kcal, Białko 16g, Tłuszcz 36g, Węglowodany 17g. Błonnik 7g
  • mix sałat z rukolą 2-3 garści
  • awokado 1/4 sztuki
  • marchew 1/2 średniej sztuki
  • humus 2 łyżki
  • ser kozi rolada dojrzewająca- 3 plastry
  • pestki dyni 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • sok z cytryny kilka kropel
  • czosnek do smaku

Sałatę ułóż na talerzu, awokado pokrój w paski, marchew obierz i ostrugaj obieraczką na cienkie wstążki. Na sałacie ułóż roladkę kozią, humus, posyp podprażonymi na patelni pestkami oraz polej sosem sporządzonym z oliwy i soku z cytryny i czosnku. Smacznego

 

Skontaktuj się z nami

Umów wizytę już teraz

Zadzwoń 502 501 596