Witaj na stronie Poradni Dietetycznej 4LINE

Nasza oferta

Testy genetyczne iGENESIS

iGenesis to jedyne badanie w Polsce, które analizując ponad 100 polimorfizmów genów i około 600 procesów z nimi związanych, określa wzajemne oddziaływanie Twoich genów na organizm.

iGenesis® składa się z pięciu modułów, uwzględniających związek między odżywianiem a genetyką, umożliwiających maksymalną personalizację planu odżywiania. Elementy te dotyczą zarówno problemów związanych z osiągnięciem i utrzymaniem optymalnej masy ciała, jak i innych aspektów zdrowotnych, w tym profilaktyki chorób dietozależnych oraz dobrego samopoczucia.

Wynik badania iGenesis to szczegółowy raport – indywidualnie dopasowana do pacjenta analiza, która obejmuje:

  1. Raport iGenesis  – analizę korelacji polimorfizmów genów odpowiedzialnych za predyspozycje do nietolerancji pokarmowych oraz predyspozycje antyoksydacyjne i detoksykacyjne organizmu.
  2. Zalecenia żywieniowe – indywidualne wytyczne dotyczące sposobu odżywiania, uwzględniające predyspozycje genetyczne oraz schemat żywieniowy zawierający dokładne informacje, jakie produkty i w jakich ilościach należy wprowadzić, a z których powinno się zrezygnować.
  3. Konsultacje z dietetykiem – omówienie wyników

JAK PRZEBIEGA BADANIE?

  1. Zaczynamy od konsultacji dietetycznej wstępna: poznanie celu pacjenta, pomoc w doborze badania, prezentacja przykładowego wyniku badania i zaleceń dietetycznych, przeprowadzenie wywiadu dietetycznego.
  2. Pobranie materiału genetycznego. Materiał genetyczny pobierany jest patyczkiem wymazowym poprzez pocieranie nim wewnętrznych stron policzków. Pacjent wypełnia niezbędne dokumenty pozwalające na przeprowadzenie badania i zapewnienie poufności wyniku badania. Pobranie materiału do badań jest bezbolesne.
  3. Materiał poddawany jest analizie w certyfikowanym włoskim laboratorium genetycznym.
  4. Na podstawie wyniku badania DNA, przygotowywany jest po 7 tygodniach raport zawierający obok wyniku badania także zalecenia dietetyczne. Zalecenia dietetyczne oraz opis wyniku są przygotowane w przystępnej dla Pacjenta formie i treści.
  5. W oparciu o raport z badania przygotowywana jest dla Pacjenta konsultacja wyniku badania oraz związanych z nią zaleceń. Konsultacja zostaje zakończona po przekazaniu Pacjentowi raportu z badania w formie elektronicznej oraz papierowej.

 

tyłość uznawana jest za jeden z ważniejszych problemów zdrowotnych XXI wieku. Jest jedną z najpowszechniej występujących chorób cywilizacyjnych na świecie. Wg  Światowej Organizacji Zdrowia – WHO już ponad 1,6 miliarda osób boryka się z nadwagą lub otyłością i ta liczba stale wzrasta. Jakie są przyczyny tego stanu? Są to czynniki środowiskowe (nieprawidłowa dieta, brak aktywności fizycznej), społeczne, kulturowe, psychiczne, oraz stan hormonalny i metaboliczny organizmu. Istotną  rolę odgrywają także czynniki genetyczne.

Naukowcy zdołali zidentyfikować już ponad 300 potencjalnych genów i regionów w obrębie ludzkich chromosomów związanych z rozwojem otyłości, m.in. geny mające wpływ na gromadzenie i spalanie tkanki tłuszczowej, kontrolę  odczuwania głodu i sytości, czy nawet zachowania żywieniowe. Obecnie szacuje się, że nawet 70% przypadków otyłości może być uwarunkowane genetycznie.

Istnieje silne powiązanie między występowaniem otyłości a zwiększoną śmiertelnością i ryzykiem rozwoju wielu chorób, m.in.  autoimmunologicznych, sercowo – naczyniowych, zwyrodnieniowych,  niepłodności, cukrzycy, czy nowotworów złośliwych. W związku z tym konieczne jest podjęcie działań, mających na celu zniwelowanie niekorzystnego wpływu genów oraz poznanie indywidualnych predyspozycji genetycznych.

Dzięki nowoczesnemu badaniu iGenesis jest to możliwe. Moduł SLIM potrafi zidentyfikować Twój Osobisty Profil Metaboliczny. Na podstawie przebadanych 25 polimorfizmów  genów  mających doskonale udokumentowany związek z występowaniem nadwagi i otyłości  opracowano spersonalizowane wytyczne, które pozwolą Ci zachować dobrą kondycję i optymalną sylwetkę, a tym samym zapobiegną rozwojowi wielu chorób przewlekłych.

Dzięki badaniu dowiesz się:

  • czy geny wpływają na Twoje zachowania żywieniowe;
  • czy posiadasz predyspozycję do występowania nadwagi i otyłości;
  • czy posiadasz podatność  na efekt  ,,jo- jo”;
  • jaki rodzaj i czas aktywności fizycznej pomoże kontrolować masę ciała;
  • jak organizm metabolizuje poszczególne makroskładniki pożywienia;
  • ile białka, tłuszczu oraz węglowodanów powinna zawierać dieta, aby utrzymać optymalną masę ciała;
  • jak komponować jadłospis w oparciu o wynik badania genetycznego.

 

 

Witaminy i składniki mineralne są niezbędnymi mikroelementami do prawidłowego funkcjonowania organizmu, chociaż zapotrzebowanie na nie jest niewielkie. Niemożliwe jest dostarczenie ich w takiej ilości z dietą, aby zapewnić prawidłowy przebieg metabolizmu komórkowego, a organizm człowieka nie potrafi ich samodzielnie wytwarzać. Obecnie dieta każdego człowieka jest mocno przetworzona, przez co często brak jej składników odżywczych. Zazwyczaj nie zdajemy sobie z tego sprawy, a nawet niewielkie dolegliwości, czy pogorszenie samopoczucia może być związane z utajonym brakiem witamin i  minerałów w naszym organizmie. Jeśli nie podejmiemy wtedy żadnych działań i stan ten będzie się przedłużać w konsekwencji może dojść do rozwoju poważnych schorzeń, a nawet nowotworów.

Tzw. normy żywienia, opracowane przez naukowców, określają zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki odżywcze dla większości osób w danym kraju.  Jednak każdy z nas ma swój indywidualny profil genetyczny, a przez to odmienne zapotrzebowanie na witaminy i substancje mineralne. Geny mogą warunkować zarówno transport międzykomórkowy, metabolizm jak i wchłanianie składników odżywczych w organizmie. Procesy te przekładają się na indywidualne potrzeby żywieniowe i są zależne od indywidualnych predyspozycji genetycznych danej osoby.

Badanie iGenesis może wskazać przyczyny niedoboru lub nadmiaru poszczególnych składników, na podstawie przebadanych ponad 20 polimorfizmach genów związanych z metabolizmem komórkowym. Moduł MICRO umożliwia optymalizację programu odżywiania poprzez dostosowanie dziennego zapotrzebowania dla konkretnej osoby. Spersonalizowane zalecenia pomogą wzmocnić odporność i poprawią ogólny stan zdrowia, a tym samym skutecznie zapobiegną chorobom i wspomogą leczenie już zdiagnozowanych dolegliwości.

Dzięki badaniu dowiesz się:

  • jakie niedobory mikroelementów mogą się u Ciebie pojawić i jak im zapobiec;
  • jak organizm metabolizuje poszczególne witaminy i minerały z pożywienia; witaminę A, B6, B9 (kwas foliowy w tym mutacja MTHFR), B12, C, D, E, J (cholina) oraz minerałów tj. ważne np. przy tężyczce utajonej wapń i magnez 
  • jak poprawić stan zdrowia i samopoczucie poprzez drobne zmiany w diecie;
  • które produkty spożywcze są dla Ciebie korzystne, a których unikać;
  • czy jesteś w obszarze ryzyka chorób dietozależnych;
  • jakie badania krwi wykonywać w ramach profilaktyki zdrowia poza standardową morfologią.

 

 

Od dawna wiadomo, że żywność ma ogromny wpływ na zdrowie, a właściwie ustalona dieta chroni przed wieloma chorobami. Procesy przetwarzania żywności powodują jednak, że to co spożywamy na co dzień, w coraz mniejszym stopniu przypomina jedzenie z czasów naszych przodków. Współcześnie spożyciu pokarmów może towarzyszyć szereg niepożądanych reakcji, takich jak nietolerancje pokarmowe i alergie, objawiające się w różnoraki sposób np. dolegliwościami żołądkowymi, czy skórnymi i złym samopoczuciem. Nawet przewlekłe infekcje, czy problemy z utratą masy ciała, które mogą wydawać się pozornie nie związane z jedzeniem, mogą być związane z nadwrażliwością pokarmową.

Objawy nietolerancji pokarmowej mogą pojawić się nawet po  kilku dniach od kontaktu z czynnikiem drażniącym, przez co są trudne do zdiagnozowania. W tym wypadku wyniki testów mogą być niejednoznaczne, a często sprzeczne ze sobą.

Tymczasem, gdy nietolerancja niektórych składników pokarmowych ma podłoże genetyczne, wtedy może ujawnić się w każdym wieku. Spowodowane zmianami w DNA nietolerancje i nadwrażliwości pokarmowe są niezmiennie przez całe życie i w długoterminowej perspektywie mogą doprowadzić do poważnych zaburzeń zdrowia.

Moduł Sensor pozwala na wyeliminowanie tych produktów z diety, które negatywnie wpływają na organizm oraz wprowadzenie tych o działaniu korzystnym, poprzez analizę około 30 polimorfizmów genów związanych z nieprawidłową odpowiedzią na składniki odżywcze.

Dzięki badaniu dowiesz się:

  • czy posiadasz genetyczną nietolerancję cukrów : laktozy i fruktozy;
  • jaka ilość kofeiny i alkoholu jest dla Ciebie bezpieczna;
  • czego unikać przy nadwrażliwości na nikiel;
  • jak Twój organizm wchłania żelazo i czy grozi Ci anemia lub hemochromatoza;
  • czy posiadasz geny predysponujące do rozwoju celiakii i czy warto wykluczać gluten z diety;
  • czy posiadasz geny predysponujące do rozwoju nadciśnienia pod wpływem nadmiernego spożycia soli.

 

Liczba osób dotkniętych cukrzycą oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego na świecie drastycznie wzrasta. W samej Polsce na cukrzycę cierpi co najmniej 3 mln osób, a choroby układu krążenia, takie jak nadciśnienie tętnicze, zakrzepica żył głębokich, choroba niedokrwienna serca, zawał serca i udar mózgu są główną przyczyną zgonów wśród Polaków. Nieprawidłowy styl życia, w tym nieracjonalna dieta, niska aktywność fizyczna, stres, nadużywanie alkoholu i tytoniu – to niekwestionowane czynniki rozwoju powyższych chorób cywilizacyjnych.

Istotnym czynnikiem etiologicznym są również specyficzne predyspozycje genetyczne, charakterystyczne zarówno dla określonych populacji, jak i pojedynczych osób mogących posiadać więcej genów podnoszących ryzyko wystąpienia chorób. Oznacza to, że można być nosicielem takich postaci genów, których ekspresja w odpowiedzi na różne czynniki środowiskowe może doprowadzić do wystąpienia otyłości, insulinooporności, zaburzeń gospodarki węglowodanowej i lipidowej, czy nadciśnienia tętniczego. Są to m.in. geny wpływające na metabolizm glukozy, regulujące wydzielanie insuliny, kodujące białka wchodzące w skład lipoprotein transportujących cholesterol w surowicy, a także odpowiedzialne za występowanie przewlekłego stanu zapalnego, który jest ściśle związany z patogenezą miażdżycy, otyłości i cukrzycy.

Przykładowo wśród nosicieli specyficznych odmian genów można zaobserwować np. wyższy poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, mniejszy spadek cholesterolu w odpowiedzi na zwiększone spożycie błonnika, silniejszą absorpcję cholesterolu z pożywienia, oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Posiadanie takich genów w połączeniu z nieprawidłowym stylem życia powoduje gorszą efektywność leczenia zaburzeń lipidowych i podnosi ryzyko miażdżycy. Świadomość tego jakiego zestawu genów jesteśmy posiadaczami jest ważna, zwłaszcza, jeśli w najbliższej rodzinie takie choroby już występują.

Moduł HEALTH, który  dedykowany jest dobrej kondycji organizmu i zdrowiu, ocenia około 20 polimorfizmów genów związanych z ryzykiem wystąpienia cukrzycy i chorób sercowo – naczyniowych. Nastawiony jest przede wszystkim na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób dietozależnych i profilaktykę zdrowia, ale również wprowadzenie działań wspierających proces leczenia, jeśli choroba już wystąpiła.

Dzięki badaniu dowiesz się:

  • czy wystąpienie podwyższonego poziomu cholesterolu i trójglicerydów może być u Ciebie uwarunkowane genetycznie;
  • czy posiadasz genetyczną predyspozycję do zaburzeń w metabolizmie węglowodanów, która zwiększa ryzyko wystąpienia insulinooporności oraz cukrzycy typu II;
  • co możesz zrobić, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na zespół metaboliczny;
  • czy grozi Ci nadmierny rozrost tkanki tłuszczowej w okolicy narządów wewnętrznych (tzw. trzewnej).

 

 

Za sprawą intensywnego rozwoju cywilizacji żyjemy w środowisku permanentnie skażonym licznymi substancjami toksycznymi. Szacuje się, że ludzkość wyprodukowała do tej pory ponad 70 tysięcy różnych chemikaliów, z których większość nie została zbadana pod kątem bezpieczeństwa. Do samej żywności wprowadzono ponad 3500 sztucznych substancji, takich jak: pestycydy, hormony, antybiotyki, konserwanty, azotany, polepszacze smaku, czy sztuczne barwniki i aromaty. Do tego dochodzą zanieczyszczenia z kosmetyków, leków, farb, środków czystości, ruchu samochodowego oraz inne skażenia  występujące w wodzie, glebie i powietrzu. Każdego roku nasz organizm wchłania od 4 do 7 kg różnych toksyn środowiskowych, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie i samopoczucie, prowadząc do rozwoju licznych schorzeń, w tym nowotworów. Z tego względu detoksykacja, czyli oczyszczanie organizmu, powinno być codziennym i nieodłącznym elementem profilaktyki zdrowia.

W jaki sposób organizm pozbywa się szkodliwych produktów przemiany materii i wolnych rodników? W organiźmie nieustannie zachodzą naturalne procesy oczyszczania, w których biorą udział enzymy przekształcające toksyczne substancje w nieaktywne biologicznie produkty.

Każda komórka naszego organizmu w wyniku zachodzących w organizmie procesów metabolicznych np. oddychania produkuje wolne rodniki tlenowe, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów życiowych np. podziałów komórkowych, regulacji ekspresji genów, fosforylacji białek, czy eliminowaniu drobnoustrojów. Nadmiar wolnych rodników powstających w wyniku niekorzystnego wpływu środowiska, prowadzi jednak do niszczenia komórek oraz ich śmierci. W wyniku stresu oksydacyjnego dochodzi bowiem do zmian w obrębie DNA, utleniania lipidów, modyfikacji białek, zaburzeń w strukturze błony cytoplazmatycznej oraz uszkodzeń mitochondriów.

Ponieważ stan ten jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia, organizm posiada mechanizmy obronne, które mają na celu przeciwdziałać szkodom, jakie powodują wolne rodniki. Pierwszym z nich jest obrona antyoksydacyjna związana z dostarczaniem do organizmu wraz z dietą antyoksydantów, takich jak: cynk, selen, witaminy A, C, E, glutation, koenzym Q10, czy flawonoidy, które neutralizują wolne rodniki.

Drugą linią obrony, znacznie silniejszą, jest układ enzymatyczny składający się m.in. z peroksydazy glutationowej (GPX1), dysmutazy ponadtlenkowej (SOD-2), transferazy glutationowej (GST) i katalazy (CAT). To nasi główni ,,zmiatacze” wolnych rodników, a ich siła zależy od wariantów genów, które kodują te białka.

Zmiany polimorficzne w genach kodujących enzymy mogą wpływać na ich aktywność, a przez to na spadek zdolności antyoksydacyjnych i detoksykacyjnych organizmu, co przekłada się na wzrost ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, czy nowotworów złośliwych.  Z tego względu osoby z niekorzystnym genotypem, powinny ograniczyć kontakt ze źródłami wolnych rodników oraz wspomagać organizm poprzez wzbogacenie jadłospisu w naturalne antyoksydanty.

Moduł DETOX określa polimorfizmy na poziomie pojedynczych nukleotydów w genach, które pełnią ważną funkcję w procesie detoksykacji organizmu, usuwaniu wolnych rodników i związków rakotwórczych, metabolizowaniu leków oraz aktywacji jednego z czołowych antyoksydantów komórkowych – glutationu. Wytyczne opracowane na podstawie wyników badania  iGenesis Detox wskazują w jaki sposób wesprzeć organizm, aby zmniejszyć niekorzystny wpływ genów, a tym samym zwiększyć jego odporność, spowolnić proces starzenia oraz zadbać o młody i zdrowy wygląd skóry.

Dzięki badaniu dowiesz się jak silny jest potencjał antyoksydacyjny i detoksykacyjny Twojego organizmu oraz jak możesz go wzmocnić.

 

Skontaktuj się z nami

Umów wizytę już teraz

Zadzwoń 502 501 596