Witaj na stronie Poradni Dietetycznej 4LINE

Nasza oferta

Test na nietolerancję pokarmową

testy_genetyczne

FoodProfil – diagnostyka nadwrażliwości pokarmowej IgG zależnej.

Dobre poprowadzenie żywienia w niektórych przypadkach może zastąpić farmakoterapię, z pewnością ograniczyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz zahamować wzrost wagi. Jak widzisz, zastosowanie odpowiedniej diety w insulinooporności jest nieodzownym i najważniejszym elementem leczenia. Dieta w insulinooporności powinna być oparta o trwałą zmianę nawyków żywieniowych. Program żywieniowy powinien być dostosowany do stylu życia oraz dobrany indywidualnie. Nie ma jednego idealnego rozwiązania dla wszystkich. Przy układaniu diety w insulinooporności bierzemy pod uwagę wiele czynników choćby takie jak stwierdzone u Ciebie choroby współwystępujące, aktywność fizyczna czy preferencje smakowe. Bazujemy na najnowszej wiedzy, którą stale poszerzamy na licznych konferencjach.

Nadwrażliwość lub nietolerancja, w odróżnieniu od alergii, jest spowodowana obecnością w surowicy krwi specyficznych przeciwciał klasy IgG (IgG 1, IgG2, IgG3, IgG4). Nadwrażliwość pokarmowa może rozwijać się w każdym wieku, od okresu dzieciństwa do późnej starości. Jej objawy kliniczne są niespecyficzne, często wielonarządowe, a zjedzenie tego samego pokarmu przez różnych pacjentów może powodować kompletnie odmienne objawy. Przeprowadzone do tej pory badania naukowe wykazały korelację podwyższonych specyficznych przeciwciał IgG z obecnością różnorodnych zaburzeń, takich jak:

• choroby przewlekłe (np. otyłość, insulinooporność i cukrzyca typu II)
• zaburzenia czynnościowe jelit (np. zespół jelita nadwrażliwego);
• nieswoiste zapalenia jelit (np. choroba Leśniowskiego-Crohna);
• choroby stawów (np. reumatoidalne zapalenie stawów);
• choroby układu oddechowego (np. astma);
• zaburzenia dermatologiczne (np. atopowe zapalenie skóry);
• choroby układu nerwowego (np. depresja);

Ile produktów badają testy na nietolerancje pokarmowe?

Mamy różne panele, określające mniejszą lub większą liczbę produktów spożywczych:

  • FoodProfil 45 – identyfikacja 45 pokarmów z 15 grup żywnościowych.
  • FoodProfil 88 – identyfikacja 88 pokarmów z 16 grup żywnościowych.
  • FoodProfil 280 – identyfikacja 280 pokarmów z 18 grup żywnościowych.

Jakie są korzyści z wykonania testu nadwrażliwości na dany czynnik pokarmowy?

  • ustalenie diety eliminacyjno-rotacyjnej
  • poprawa jakości życia związana z ustąpienie objawów nadwrażliwości;
  • regulacja wypróżnień, niekiedy pomoc w normalizacji masy ciała
  • zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby cywilizacyjne, takie jak nadciśnienie, cukrzyca czy insulinooporność

Na czym polega diagnostyka?

Testy na nietolerancje pokarmowe umożliwiają określenie przeciwciał wszystkich subklas IgG podczas kontaktu z danym pokarmem (antygenem). Przeciwciała IgG są białkami które wytwarza nasz układ odpornościowy w obecności niepożądanych antygenów przedostających się do organizmu. Reakcja obronna organizmu wyzwalana jest poprzez związanie antygenów z przeciwciałami i tworzenie kompleksów immunologicznych. Nadmierna reakcja odpornościowa powoduje przekroczenie zdolności do rozkładu powstających kompleksów immunologicznych, co skutkuje ich odkładaniem się w różnych narządach oraz wywołanie reakcji miejscowych. Z tego powodu obraz takich zaburzeń jest bardzo niejednorodny. Może ujawnić się w wielu narządach i w różnym nasileniu, co daje mało charakterystyczne i różnorodne objawy.

 

Food Profil - grupy pokarmów Oferta badań Food Profil

Skontaktuj się z nami

Umów wizytę już teraz

Zadzwoń 502 501 596