Witaj na stronie Poradni Dietetycznej 4LINE

Magnez w ciąży- dlaczego jest tak ważny i czy niedobór jest niebezpieczny?

Magnez to w moim odczuciu jeden z ważniejszych pierwiastków, choćby dlatego, że bierze udział w licznych procesach enzymatycznych i metabolicznych, a także warunkuje przemianę materii. Dlaczego jest tak istotny w ciąży? Ponieważ zapobiega występowaniu skurczy mięśni oraz skurczy macicy wywołanych niedoborem magnezu, co w konsekwencji może przyczyniać się do porodu przedwczesnego czy poronienia. Dlatego też dieta bogata w magnez  jest niezmiernie ważna dla ciężarnych ponieważ sprzyja wydłużeniu okresu ciąży, a tym samym wpływa na wzrost i masę maluszka. Ponadto niedobór magnezu zwiększa ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego, który bezpośrednio zagraża ciąży. Magnez uczestniczy też w rozwoju kości płodu, jest konieczny do produkcji białek budujących organizm malucha, ponadto bierze udział w reperacji i stabilizacji materiału genetycznego – DNA. W układzie nerwowym jony magnezu zmniejszają pobudliwość komórek nerwowych, wykazując działanie uspokajające, co w okresie ciąży jest niemiernie istotne 😉

Według najnowszych norm żywienia zalecane dzienne spożycie magnezu dla kobiet w ciąży to 360 mg (w przypadku kobiet <19 lat 400 mg). Skąd go brać? Najlepiej z diety 🙂

Dlatego też już przed zajściem w ciążę warto zwrócić uwagę na zmianę nawyków żywieniowych i wprowadzenie do codziennej diety produktów bogatych w magnez. Dobrym początkiem może być jedzenie chiciaż dwa, a najlepiej nawet cztery razy w tygodniu produktów bogatych w magnez takich jak:

  • pełnoziarniste kasze  np. kaszę gryczaną, której 100 g ma aż 221 mg magnezu czyli pokrywa 55% dziennego zapotrzebowania
  •  pestki dyni już 3 łyżki dostarczą 178 mg magnezu czyli 44% zapotrzebowania
  •  wysokozmineralizowana woda z wysoką zawartością magnezu np Muszyniankę 1 litr dostarcz 128 mg magnezu. Jeżeli wypijesz 2 litry wody dostarczysz aż 256 mg czyli aż 64% dobowego zapotrzebowania w ciąży
  • super magnezową przekąską jest garść ziaren np– słonecznik, dynia, migdały, orzechy. Tu warto pamiętać o  moczeniu w wodzie np przez noc. Dzięki temu magnez będzie łatwiej dostępny.

A co jeżeli mamy już głębokie niedobory? Gdy pojawiają Ci się skurcze, twardnienie macicy czy  drżenie powiek czyli charakterystyczne dla niedoborów magnezu objawy, dieta oczywiście nadal obowiązuje, ale we wskazanych przez lekarza przypadkach warto rozważyć suplementację.

A może suplement? Jeżeli tak to jaki? 

Warto pamiętać, że niedobory magnezu w ciąży nie są bezpieczne zarówno dla mamy jak i dziecka, dlatego też jak najszybciej należy je wyrównać.  Warto jednak podkreślić, że każda suplementacja magnezu musi być uzgodniona ze specjalistą. Magnez występuje w różnych formach, podstawowy podział to forma nieorganiczna i organiczna, a także suplementy standardowe oraz  lepiej przebadane suplementy o statucie leku. Najlepiej wybierać właśnie leki oraz formy organiczne gdyż ludzki organizm lepiej radzi sobie z przyswajaniem form organicznych. W takiej postaci magnez znajduje się w pożywieniu, a zaliczamy do nich:

  • cytrynian;
  • mleczan;
  • asparaginian.

Do form nieorganicznych należy popularny i słabo przyswajalny tlenek magnezu ( który lepiej omijać 😉) oraz znacznie lepiej wchłaniany i rozpuszczalny w wodzie chlorek magnezu.

Mam nadzieję, że trochę przybliżyłam Wam temat magnezu i jego roli podczas ciąży 🙂

Dietetyk kliniczny Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Skontaktuj się z nami

Umów wizytę już teraz

Zadzwoń 502 501 596