Witaj na stronie Poradni Dietetycznej 4LINE

Co warto wiedzieć o diecie i Hashimoto?

Hashimoto – czy dieta ma znaczenie?

Jak najbardziej! Dieta w Hashimoto jest nieodzowna. I może poprawić nie tylko samopoczucie, ale także wyniki badań.
Choroba Hashimoto jest autoimmunologicznym schorzeniem zapalnym tarczycy, w którego powstawaniu ważną rolę pełnią czynniki genetyczne i środowiskowe w tym także żywienie . Choroba ta związana jest z występowaniem przeciwciał przeciwko tyreoperoksydazie (anty-TPO) i tyreoglobulinie (anty-Tg) oraz nacieków limfocytarnych w tarczycy. Cytotoksyczne limfocyty T niszczą komórki pęcherzykowe tarczycy. Chorobą Hashimoto mogą być dotknięte osoby różnej płci i w różnym wieku, ale najczęściej chorują kobiety (do 95% wszystkich przypadków) między 30 a 50 rokiem życia.

Wielu autorów podkreśla rolę żywienia i prawidłowej podaży składników odżywczych w powstawaniu oraz przebiegu tego schorzenia (2,3)

Ze względu na obniżoną przemianę materii w fazie niedoczynności tarczycy oraz występującą u większości pacjentów nadmierną masę, należy zwrócić szczególną uwagę na energetyczność diety oraz odpowiednią ilość białka pełnowartościowego dostarczanego w dziennej racji pokarmowej. Pełnowartościowe białko podkręca metabolizm pomagając spalać kalorie, poza tym dostarcza aminokwasów (szczególnie tyrozyny, która jest potrzebna do wytwarzania hormonu tarczycy tyroksyny T4). Zadbaj o to, aby w każdym posiłku znalazło się jedno ze źródeł pełnowartościowego białka: mięso, drób, jajka, ryby.

Ważnymi czynnikami żywieniowymi w schorzeniach gruczołu tarczowego są wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT), szczególnie z grupy n-3, które wpływają na czynność układu immunologicznego. Dlatego należy ograniczyć udział prozapalnych tłuszczy n-6 I wprowadzić więcej przeciwzapalnych omega -3.
Ważne są też witaminy, które pośrednio lub bezpośrednio wpływają na funkcjonowanie gruczołu tarczowego. Witamina D, jako istotny czynnik żywieniowy, bierze udział zarówno w prawidłowej funkcji tarczycy, jak również w patogenezie schorzeń tego gruczołu (6-7).

Niacyna uczestniczy w syntezie tyroksyny i stosowana jest w terapii schorzeń tarczycy (7) Nadal poszukuje się związku witaminy B12 z chorobami tarczycy. Konieczna jest także odpowiednia podaż selenu i cynku. Brak cynku zaburza przejście T4 do aktywnego T3 i przyczynia się do zwolnionego metabolizmu białek. Cynk jest także niezbędny do produkcji TSH i zostaje nadmiernie zużyty u osób z Hashimoto, u których produkcja TSH jest wzmożona. Niedobór cynku wiąże się również ze zwiększoną przepuszczalnością jelita, zwiększoną podatnością na infekcje i obniżoną zdolnością detoksykacji bakteryjnych toksyn.

Głośno podnoszony jest także temat eliminacji glutenu oraz nabiału (9) w diecie osób z Hashimoto. Z pewnością należy mieć na uwadze, że spożywanie glutenu może nasilać wydzielanie zonuliny, a także powodować większą przepuszczalność jelitową (8). Udowodniony jest także negatywny wpływ glutenu na przebieg chorób z autoagresją oraz współwystępowanie celiakii i Hashimoto.

Pod lupę warto wziąć też jaja, strączki, niekiedy rośliny pasiankowate. W tym wypadku warto wykonać testy badające nadwrażliwości pokarmowe i eliminować tylko to co naprawdę pogarsza stan zdrowia. Jednak wszlekie zalecenia zmiany w diecie powinny być ustalone z dietetykiem. Ze względu na różne schorzenia współtowarzyszące każdy z nas może potrzebować innego podejścia dietetycznego.

 

Bibliografia:

1. Staii A., Mirocha S., Todorova-Koteva K., Glinberg S., Jaume J.C.Hashimoto thyroiditis is more frequent than expected when diagnosed by cytology which uncovers a preclinical state. Thyroid Res. 2010; 3: 11.
2. Muller S.D., Pfeiffer Ch., tłum. Lewiński A., Knapska-Kucharska M., Makarewicz J Właściwe i smaczne żywienie korzystne dla tarczycy. Dietetyczna kuchnia z fantazją. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2003.
3. Ward M.H., Kilofy B.A., Weyer P.J., Anderson K.E., Folsom A.R., Cerhan J.R: Nitrateintake and the risk of thyroid cancer and thyroid disease. Epidemiology, 2010; 21(3): 3995.
4. Videla L.A.: Energy metabolism, thyroid calorigenesis, and oxidative stress: functional and cytotoxic consequences. Redox Report. 2000; 5: 265-275.
5. Wall R., Ross R.P., Fitzgerald G.F., Stanton C.: Fatty acids from fish: the antiinflammatory potential of long chain omega 3 fatty acids. Nutr. Rev., 2010; 68(5): 280
6. Kivity S., Agmon-Levin N., Zisappl M., Shapira Y., Nagy E.V., Dankó K., Szekanecz Z., Langevitz P., Shoenfeld Y.: Vitamin D and autoimmune thyroid diseases. Cell. Mol. Immunol. 2011; 8
 (3): 243-247.–
 7.. Tuchendler D., Bolanowski M.: Rola osteoprotegeryny i witaminy D w patologii tarczycy. Endokrynol. Pol. 2009; 60 (6): 470- 475
8. Fasano A. Leaky gut and autoimmune disease. Clin Rev Allergy Immunol. 2012;42(1):71-78.
9.Asik M, Gunes F, Binnetoglu E, Eroglu M, Bozkurt N, Sen H, Akbal E, Bakar C, Beyazit Y, Ukinc K.Decrease in TSH levels after lactose restriction in Hashimoto's thyroiditis patients with lactose intolerance. Endocrine. 2014 Jun;46(2):279-84.

Skontaktuj się z nami

Umów wizytę już teraz

Zadzwoń 502 501 596