Witaj na stronie Poradni Dietetycznej 4LINE

Ciepła herbatka na przeziębienie? Czy to na pewno dobry pomysł?

herba

 

Sezon grypowo- przeziębieniowy w pełni. Zatem ciepły koc, gorąca herbatka z miodem i cytryną, a do tego dobra książka – to ponoć najlepsza pomoc. Czy aby na pewno? Może lepiej po prostu napar z imbiru?

Jak pokazują badania herbata zielona, czarna, ale także oolong i jaśminowa są nie tylko źródłem prozdrowotnych flawonoidów, antyoksydantów, katechin, ale także stanowią źródło m.in. metali ciężkich, PFC (fluoropolimerów) oraz pestycydów, negatywnie wpływających na nasze zdrowie. Takie toksyczne substancje mogą wpływać na układ immunologiczny, hormonalny, obniżać płodność oraz wpływać na zwiększenie ryzyka nowotworów. Szczególnie niebezpieczne są one dla dzieci i kobiet w ciąży gdyż niektóre pestycydy mogą mieć działanie teratogenne. Czy to pomoże nam wyzdrowieć? Chyba, nie! Ponadto udowodniono, wpływ niskich stężeń PFC spożywanych przez kobiety w ciąży na występowanie otyłości u dzieci.

Ale czy wszystkie herbaty są zanieczyszczone? Pewnie, nie choć niestety sytuacja nie wygląda kolorowo. W teście przeprowadzonym przez Greenpeace z 18 przypadkowo wybranych herbat chińskich producentów aż 12 zawierało przynajmniej 1 rodzaj pestycydów zabronionych do stosowania przy uprawie herbat.

Ponadto herbaty liściaste zawierają sporą ilość glinu, który po połączeniu z kwasem askorbinowym z cytryny tworzy cytrynian glinu odkładający się w mózgu. Jest on podejrzewany o przyczynianie się do powstawania choroby Alzheimera.

Wybierając herbaty warto sprawdzać na ich pochodzenie (omijać Chińskie). Przydatne mogą okazać się certyfikaty ekologiczne, które dają większą gwarancję, że przy ich uprawie nie korzystano z chemicznych środków ochrony roślin i sztucznych nawozów.

Podaję też pomysł na NAPAR Z IMBIRU

Ścieramy imbir na tarce o drobnych oczkach i dokładnie odciskamy całość Imbir zalewamy wrzącą wodą i natychmiast przykrywamy talerzykiem.Zostawiamy do zaparzenia na 4 godziny. Można zostawić go na noc. Przechowujemy napar w lodówce, resztki imbiru wyrzucamy. Po tym czasie wlewamy sobie 1/4 – 1/3 kubka imbirowego naparu, uzupełniamy gorącą wodą. Jak trochę przestygnie dodajemy sok z cytryny i miód

1340475-Odpornosc-mozna-wzmocnic-przede-wszystkim-domowymi-sposobami-Miod-cytryna

Skontaktuj się z nami

Umów wizytę już teraz

Zadzwoń 502 501 596