Witaj na stronie Poradni Dietetycznej 4LINE

Przeczytaj

Baza wiedzy

Półtora roku temu pojawiła się u mnie wyjątkowa pacjentka. Wyjątkowa, ponieważ okazało się, że nasza wspólna praca nad zmianą jej nawyków żywieniowych zaowocowała również wieloma godzinami rozmów o tym, czym jest i co nam daje dieta. Joanna, jako coach, wspaniale uzupełniała moje zawodowe podejście do tego tematu.  Zastanawiałyśmy się, dlaczego jednym się udaje wprowadzić dietę i w niej wytrwać, a innym przychodzi to z większym trudem. Doszłyśmy do tego, że kluczową sprawą jest właśnie dbanie o siebie. Dbanie o siebie rozumiane jako odnalezienie indywidualnej ścieżki i podążanie nią z radością i zaangażowaniem.

Wynikiem tych rozmów było stworzenie specjalnego pakietu Metamorfoza: spotkań dietetycznych połączonych ze spotkaniami coachingowymi.

Nasze ciało odzwierciedla to, co dzieje się wewnątrz nas. Zdrowe i zadbane ciało wpływa jednocześnie pozytywnie na nasze wnętrze, a zrównoważona dieta jest podstawą zdrowego wyglądu. To wydaje się proste, prawda? Wprowadzenie takiej diety to jednak spore wyzwanie, jeśli do tej pory mieliśmy inne zwyczaje żywieniowe… Każdemu zdarzają się kryzysy i chwile zwątpienia. Spotkania coachingowe pomagają wyzwolić w sobie motywację i wytrwanie w zmianie. Sprawdziłyśmy to na sobie.

Przede wszystkim istotne jest aby prawidłowe żywienie dotyczyło wszystkich tzn. całej rodziny. Początkowo warto „przemycać” warzywa w ciekawej formie w tortilli, zawinięte w naleśniku, zmiksowane w zupie krem czy sosie do kaszy lub makaronu. To samo dotyczy nabiału czy owoców, które można dodatkowo podać dziecku w postaci shake owocowego, soku, serka homogenizowanego z owocami, zrobionych w domu lodów, galaretek czy domowego hamburgera lub kebabu. Łatwiej też przełamać opory dziecka przed nowa potrawą, podając ją razem z czymś, co dziecko już jada i lubi. Placki zamiast ziemniaczanych można zrobić z ziemniaka i cukinii lub marchwi. Ciekawe są też placki z kaszy z dodatkiem buraka czy strączków np. soczewicy. Można robić placki owsiane, jaglane, gryczane z dodatkiem dowolnych warzyw. Ogromne możliwości dają też ciasta, w których można przemycić praktycznie wszystko, od sera poprzez jajka i owoce aż do pikantnych tart czy rolad z jarzynami i mięsem. Dzieci lubią też zwykle sosy, które nie tylko podnoszą smak potrawy, ale także ułatwiają przełknięcie. Warto spróbować sosy tj: jogurtowo-ziołowy, szpinakowy, śmietankowo-serowy, pomidorowy i słodko-kwaśny. Warto pozwolić synowi wybierać co ma zjeść. Pytać: „dziś zjesz marchewkę czy pomidora?”. Można ustalić dzień eksperymentów i co tydzień wprowadzać nowe warzywo.
Warto też wypracować system motywacyjny np. za 1-2 nowe warzywa czy owoce w tygodniu, syn będzie mógł w nagrodę pójść do kina, teatru czy wybrać interesującą go formę wspólnego spędzania czasu. Również jedzenie z rówieśnikami, którym chce się zaimponować, sprawia, że
dzieci odważniej próbują nowych produktów i więcej zjadają. Wreszcie, wrogiem dobrego apetytu jest podjadanie między posiłkami. Nawet zdrowe przekąski, takie jak soki czy owoce, zmniejszają łaknienie.

Skontaktuj się z nami

Umów wizytę już teraz

Zadzwoń 502 501 596